Református templom
Duna
Római út

DUNAALMÁSI HÍRADÓ


tovább...

KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ÜLÉSEK ONLINE


tovább...

RENDEZVÉNYEK

Energetikai korszerűsítés Dunaalmáson

A Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat támogatásával uniós forrásból a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében a közeljövőben 49 településen valósulhatnak meg fejlesztések: intézmények újulnak meg, épületenergetikai korszerűsítésekre kerül sor, iparterületek kerülnek kialakításra, turisztikai látogatóközpontok nyílnak meg, de számos településen az egészségügyi és szociális alapellátás területén is fejlesztésekre számíthat a lakosság.

A megyei önkormányzat többek között Dunaalmás önkormányzatának pályázatát is támogatta, melynek köszönhetően két helyszínen valósul meg energetikai korszerűsítés a községben: a polgármesteri hivatal és az általános iskola épületében. A korszerűsítést az épületek eddigi magas fenntartási költségei indokolják: a Polgármesteri Hivatal épülete több mint 100 éves, így a szigetelése és a nyílászárók állapota már nem felel meg a mai kor követelményeinek, ahogy az Általános Iskoláé sem. Az iskola esetén homlokzati szigetelésre, nyílászárók cseréjére, fűtéskorszerűsítésre és akadálymentesítésre kerül sor, illetve a Polgármesteri Hivatal esetén szigetelik a homlokzatot, lecserélik a nyílászárókat és akadálymentesítik az épületet. A projekt csaknem 85 millió Ft-ból valósul meg.

„A területi elvet figyelembe véve a tervezett illetve az előkészítés alatt álló fejlesztések a megye egész területét lefedik. Kiemelten fontosnak tartom ugyanis a kistelepülések, a községek támogatását” – mondta Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke a megítélt TOP-os támogatásokkal kapcsolatban. Hozzátette, Dunaalmás pályázatával együtt jelenleg 80 projektről született döntés 12,7 mrd Ft értékben, de a munka nem áll meg: az első körös pályázatok közül még további 40 támogatási kérelemről döntenek a következő hónapban. Támogatásuk esetén további hasonló fejlesztésekre és inkubátorházak fejlesztésére kerül sor.

2017. március 31-ével megjelentek a 2017. évi TOP-os pályázatok is. A kiírások révén több mint 8,1 milliárd Ft támogatás juthat még a településeknek. Inkubátorházak fejlesztésére,leromlott városi területek rehabilitációjára, helyi identitás és kohézió erősítésére, valamint újabb turisztikai, közlekedési, vízrendezési és energetikai projektekre nyújthatnak pályázatokat az önkormányzatok és egyéb, a kiírásokban szereplő szervezetek.

„Fontosak azok a pályázati lehetőségek, amelyek a kistelepülések igényeit veszik figyelembe. Elsősorban ugyanis a településeken élők tudják, hogy mely területeken van szükségük fejlesztésekre. Ezért jött létre az úgynevezett Területi Operatív Program (TOP), amely a megyei önkormányzaton keresztül közvetlenül a községekhez jut el, ahol - akár energetikai, akár más célú beruházások valósulnak meg, a fejlesztések mind az ott élők, így a közösség erősödését tudják majd szolgálni” –mondta el Czunyiné Dr. Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője.

 

   

 

Bejelentkezés